Gezonde cracker

5x gezonde tussendoortjes

Wist je dat snacken helemaal niet zo slecht is als je denkt? Bij een gezond dieet horen gezonde tussendoortjes. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om het bij drie gezonde maaltijden op een dag te houden, maar tussendoortjes kunnen erg goed onderdeel uitmaken van een gezonde levensstijl. We hebben allemaal wel eens lekkere trek, maar het is belangrijk dat je de koek en snoep in de kast laat staan en kiest voor een gezond alternatief. Om je wat inspiratie te geven, hebben we een lijst met vijf gezonde tussendoortjes gemaakt, zodat je zonder schuldgevoel tussendoortjes kunt eten. 

Gevarieerd fruit 

Je had hoogstwaarschijnlijk al verwacht dat deze erbij stond, maar we kunnen het niet vaak genoeg zeggen: fruit is een gezond tussendoortje. Het advies geldt niet voor niets om twee stuks fruit per dag te eten. Het is belangrijk dat je gevarieerd eet en daarom raden we je aan om voor verschillende soorten fruit te kiezen. Ga vandaag bijvoorbeeld voor een banaan en een handjevol blauwe bessen en kies morgen voor een appel en druiven. Het is helemaal niet erg als je meerdere dagen hetzelfde soort fruit eet, maar zorg ervoor dat je dit per week afwisselt. Op deze manier krijg je alle benodigde voedingsstoffen binnen. 

Een groente tussendoortje

Naast een fruit tussendoortje kun je voor groente kiezen als tussendoortje. Ken je het gezegde: twee ons groente en twee stuks fruit per dag? Volwassenen krijgen volgens het Voedingscentrum tegenwoordig het advies om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Dit lijkt misschien veel, maar je kunt de dagelijkse porties heel goed verspreiden over de dag. Beleg bijvoorbeeld ‘s ochtends je brood met een aantal plakjes komkommer en neem snacktomaatjes mee voor onderweg. Je kunt er ook voor kiezen om de groente te bereiden om het nog gevarieerder te maken. Een tip van ons: dip stukjes komkommer of paprika in hummus voor een feestelijk tussendoortje. 

Handjevol noten

Ook dit gezonde tussendoortje kon zeker niet ontbreken in de lijst: noten. Dan bedoelen we natuurlijk wel ongezouten noten. Deze bevatten namelijk goede vetten en eiwitten waardoor je voor een lange tijd een verzadigd gevoel krijgt. Let op dat je er niet te veel van eet, hoe lekker ze ook zijn. Er wordt aangeraden om een handjevol noten per dag te eten, dit is ongeveer 25 gram. Ook bij noten is het belangrijk dat je gevarieerd eet, zodat je verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. 

Een lekkere cracker

Als je lekkere trek hebt, maar graag iets gezonds wilt eten, kun je kiezen voor een makkelijke cracker of rijstwafel. Deze bevatten namelijk bijna geen calorieën en kun je op veel verschillende manieren eten. Denk bijvoorbeeld aan een volkoren cracker met hummus, komkommer en tomaat of ga voor avocado en plakjes ei. Ben je op zoek naar een gezond tussendoortje voor op je werk of onderweg? Neem een pakje crackers of rijstwafels en je favoriete beleg mee. Pindakaas, hummus of roomkaas kun je erg gemakkelijk meenemen in een klein bakje. 

Peulvruchten

Peulvruchten als tussendoortje is een goed alternatief voor koek en snoep. Als je zin hebt in een lekker tussendoortje zul je misschien niet snel aan peulvruchten denken, maar we raden je aan om het toch een keer te proberen. Boontjes, linzen en erwten zijn namelijk erg gezond en bevatten veel vezels en weinig calorieën. Neem bijvoorbeeld een aantal sojaboontjes mee naar je werk. Deze kun je namelijk gemakkelijk meenemen in een bakje. Ben je thuis en heb je tijd over? Rooster kikkererwten in de oven met kruiden naar keuze en klaar is je gezonde tussendoortje!