Speltbrood

De gezondheidsvoordelen van spelt

Ondanks spelt al eeuwenlang geteeld wordt in verschillende landen in Midden-Europa, is spelt in Nederland de laatste paar jaren pas weer echt populair geworden, mede dankzij de superfood-trend. Spelt is momenteel erg populair omdat er veel claims worden gemaakt over de extra gezondheidsvoordelen ervan. Spelt is tegenwoordig daarom vaak de vervanger voor andere graanproducten, voornamelijk bloem. Dat komt omdat spelt meer vezels bevat dan geraffineerde graanproducten. Dit wil echter niet zeggen dat spelt de gezondste optie is en alle andere graanproducten zou moeten vervangen. In dit blogartikel leggen wij van Gezond Tussendoortje je wat meer uit over spelt om je zo meer inzicht te geven in de waarheid van spelt. In dit artikel lees je daarom over:

  •       Wat is spelt?
  •       De voordelen van spelt
  •       Verschil tussen spelt en tarwe/volkoren

Wat is spelt?

Spelt is een graansoort die ongeveer 9000 jaar geleden ontstond in het Midden-Oosten. Echter werd spelt steeds minder populair, omdat het moeilijk te verbouwen was met de productiemethoden van die tijd. Maar met de moderne technieken van nu is spelt weer volop in de opkomst. Dit komt natuurlijk ook omdat spelt veel belangrijke voedingsstoffen bevat, waaronder veel eiwitten, vitamines (B en E), en mineralen (ijzer, magnesium, foliumzuur, fosfor). Spelt is daarom een gezonde keuze.

Kies je voor speltmeel of speltbrood, dan wil dit echter niet altijd zeggen dat dit product volkoren is. Evenals bij het vermalen van tarwe, kan ook bij het vermalen van spelt alleen de binnenste laag meegenomen worden, waarmee dan wit speltmeel en wit speltbrood wordt gemaakt. Het is echter beter als de speltkorrel in zijn geheel vermalen wordt waarbij de zemel en de kiem (buitenste laag) van de korrel meegenomen worden. Hier wordt dan volkoren speltmeel en volkoren speltbrood van gemaakt. Volkoren speltmeel en speltbrood zijn gezonder, omdat er meer vitaminen, mineralen, en voedingsvezels behouden zijn tijdens het vermalen..

De voordelen van spelt

Spelt is natuurlijk niet voor niets zo populair. Spelt bevat veel belangrijke voedingsstoffen en heeft daardoor vele voordelen voor je gezondheid. Omdat spelt vezelrijk is, zorgt spelt voor een goede stoelgang. Ook zorgen de vezels ervoor dat je cholesterolgehalte in balans blijft. Ook zorgt het ijzer in spelt voor een goede bloedcirculatie, wat goed is voor je metabolisme. Het eten van spelt kan daarom het risico op hart- en vaatziekten verlagen. Naast vezels bevat spelt ook belangrijke vitamines, waaronder vitamine B1. Vitamine B1 levert je lichaam energie en is daarom belangrijk voor een goed immuunsysteem. Vitamine B3 zit ook in spelt en zorgt voor een goede hormoonbalans. De mineralen in spelt, zoals magnesium en zink, zijn belangrijk voor de gezondheid van je botten.

Verschil tussen spelt en tarwe

Spelt wordt vaak als alternatief genomen voor tarwe. Er worden claims gemaakt dat spelt meer vezels, eiwitten, vitaminen, en mineralen zou bevatten dan tarwe. Echter is het niet wetenschappelijk vastgesteld dat de algemene voedingswaarde van spelt beter is dan die van tarwe. De voedingswaarde van spelt lijkt namelijk sterk op die van tarwe. Dit komt omdat spelt en tarwe nauw aan elkaar verwant zijn. Haver en rogge zijn daarentegen wel duidelijk verschillend qua voedingswaarde. Rogge bevat namelijk veel meer vezels dan spelt en tarwe, en haver bevat veel meer eiwitten. Wil je dus extra vezels binnen krijgen, kies dan voor rogge. Wil je meer eiwitten binnen krijgen, ga dan voor haver.

Verder worden er ook claims gemaakt over de verteerbaarheid van spelt en tarwe. Spelt zou namelijk makkelijker verteerbaar zijn. Echter is ook hier nog geen sterk wetenschappelijk bewijs voor.