Eiwitreep

De trends voor gezonde tussendoortjes in 2022

De trends in de voedselindustrie ontwikkelen zich razendsnel. Ook wat betreft gezonde tussendoortjes zien we verschillende trends komen en gaan. Ieder jaar weer proberen we steeds gezonder en meer verantwoord te eten. Dat is ook terug te zien in de trends voor gezonde tussendoortjes van dit jaar. In 2022 staan wat betreft gezonde tussendoortjes een aantal aspecten centraal:

–        Meer eiwitten

–        Minder koolhydraten

–        Plantaardig/vegan

–        Rauw eten

Deze aspecten zagen we de vorige jaren al opkomen, maar zullen dit jaar de overhand nemen. Lees verder om te weten welke trends voor gezonde tussendoortjes je in 2022 terug zult zien.

Proteïne tussendoortjes

Veel sporters maar ook diëtisten en voedseldeskundigen zweren bij de gezondheidseffecten van eiwitten (proteïnen). Eiwitten leveren je lichaam namelijk aminozuren waarmee je lichaam nieuwe lichaamscellen kan produceren. Eiwitten zorgen daardoor voor het herstel van je spierweefsel na een (intense) work-out. Ook geven eiwitten je een vol gevoel, wat gedurende de dag je helpt minder te eten. Het is daarom ook niet zo gek dat een gezonde snack trend van 2022 proteïne tussendoortjes zijn. Eiwitrepen zijn al langer populair, zeker bij sporters. Echter zullen er steeds meer andere gezonde tussendoortjes op de markt komen die veel proteïnen bevatten. Veel proteïne tussendoortjes die je bijvoorbeeld tegenwoordig overal in de winkel ziet zijn kleine verpakkingen met noten en/of zaden die veel eiwitten bevatten, of kleine eiwit tussendoortjes gemaakt van erwten en rijst.

Plantaardige/vegan tussendoortjes

Bij deze proteïne tussendoortjes zien we nog een andere snack trend van 2022 terugkomen, namelijk plantaardige tussendoortjes. De meeste nieuwe gezonde tussendoortjes die je in de winkel ziet verschijnen zijn tussendoortjes die gemaakt zijn van plantaardige ingrediënten en geschikt zijn voor vegans. Zo vind je in de supermarkt nu ijs gemaakt van plantaardige ingrediënten. Zelfs het bekende merk Ben & Jerry’s is uitgekomen met een reeks ijssmaken die geschikt zijn voor vegans.

Dat plantaardige producten hot zijn in 2022 zie je ook terug in de opkomst van notenboter. In de supermarkt vind je nu naast standaard pindakaas een zeer uitgebreid assortiment aan smeerbare pasta’s gemaakt van alleen maar noten (en soms ook zaden). Notenboter is alsnog hoog in calorieën en vetten omdat het gemaakt is van noten, maar verder is hier geen of weinig zout, suiker, palmolie, of andere ingrediënten aan toegevoegd. Dit maakt notenboter ideaal als een gezond tussendoortje, bijvoorbeeld op wat havermout of op een rijstwafel.

Koolhydraatarme tussendoortjes

Wil je afvallen, dan moet je minderen in suikers en vetten. Maar steeds meer mensen beweren dat ook koolhydraten bij kunnen dragen aan overgewicht. Het koolhydraatarm dieet is daarom erg populair. In 2022 zien we hierdoor ook een opkomst van tussendoortjes die weinig koolhydraten bevatten en die daarom ideaal zouden zijn voor mensen op dieet. Een koolhydraatarm tussendoortje die je nu bijvoorbeeld in de winkel kunt vinden, zijn chips, koekjes, en crackers die maar weinig koolhydraten bevatten. Maar of het eten van minder koolhydraten echt zo gezond is, is nog niet wetenschappelijk bewezen. Koolhydraten geven je lichaam namelijk belangrijke energie en bevatten minder calorieën dan vetten en suikers.

Rauwe tussendoortjes

Tijdens het bereiden van voedsel gaat altijd een deel van bepaalde voedingsstoffen, zoals vezels en vitaminen, verloren. Dat steeds meer mensen zich hiervan bewust zijn, zien we dit jaar terug in de trend van rauwe tussendoortjes. Denk bijvoorbeeld aan noten die niet geroosterd zijn, of snackrepen die alleen maar rauwe ingrediënten bevatten. Natuurlijk zijn fruit en de meeste groenten ook gewoon perfect om rauw te eten. Ondanks “raw snacks” mainstream zijn geworden, is het volgen van een rauw voedsel-dieet nog niet echt aangeslagen. Misschien maar beter ook, aangezien rauw voedsel moeilijk verteerbaar is voor het lichaam en dit kan zorgen voor maag- en darmklachten.