Tapasrestaurants zijn enorm populair in Nederland. Maar wil je gezond eten dan zijn tapas niet de beste keuze. De meeste tapas bevatten namelijk veel calorieën en (verzadigde) vetten. Denk bijvoorbeeld aan vette tapenades, dipsauzen, en gefrituurde producten die je vaak in tapasrestaurants ziet. Bovendien wordt er vaak ontzettend veel zout aan tapas toegevoegd, wat heel slecht is voor je gezondheid. Wanneer je tapas echter zelf maakt, heb je de controle over wat er in de tapas gaat. Zo kun je zelf gezonde tapas maken om toch op een gezonde manier van heerlijke tapas te genieten. Wij van Gezond Tussendoortje geven je 5 recepten ter inspiratie om zelf gezonde en makkelijke tapas te maken.
Chips van boerenkool
Tapas hoeven niet per se gebaseerd te zijn op de Spaanse keuken. Je kunt zelf kiezen van welke producten jij kleine gerechtjes wilt maken. Zo kun je bijvoorbeeld ook van boerenkool een tapa maken, namelijk boerenkool chips. Boerenkool chips (ook wel “kale chips” genoemd), klinkt wellicht niet aantrekkelijk. Maar wacht maar totdat je het een keer geprobeerd hebt. Je bakt namelijk de blaadjes boerenkool in de oven, waardoor deze een krokante textuur krijgen en een nootachtige smaak. Verder kun je er nog extra smaak aan toevoegen door wat kruiden over de chips te verdelen, zoals cayennepeper of knoflookpoeder. Ook kun je de boerenkool chips dippen in wat yoghurtsaus.
Gevulde champignons
Gevulde champignons vind je vaak terug in tapasrestaurants. Maar maak je zelf gevulde champignons, dan kun je minderen in olie en zout. Champignons hebben namelijk van zichzelf al heel veel smaak, zeker wanneer je deze in de oven bakt en vult. Ook heb je geen tot weinig olie nodig om de champignons te bakken, omdat ze heel veel vocht bevatten. Je kunt champignons vullen met geitenkaas of feta, hoewel deze kazen veel zout en calorieën bevatten. In plaats daarvan kun je daarom ook jonge of magere kaas gebruiken als vulling. Ook Parmezaanse kaas bevat relatief weinig calorieën. Geef de gevulde champignons vervolgens wat extra smaak met wat versgemalen zwarte peper en tijm. Zo simpel kan het zijn!
Crackers met hummus
Een andere gezonde en makkelijke tapa om te maken zijn crackers met hummus. Kies je voor volkoren, dan zijn crackers namelijk een zeer gezonde optie omdat ze veel vezels, vitamines, en mineralen bevatten. Mits je hummus zelf maakt, kan hummus ook heel gezond zijn. De kant-en-klare hummus uit de supermarkt bevat namelijk meestal ontzettend veel zout en veel olie. Wanneer je zelf hummus maakt kun je hier op letten. Voeg bijvoorbeeld meer specerijen toe om smaak te geven, in plaats van (teveel) zout. In ons blogartikel over kikkererwten lees je waarom hummus zo gezond is en hoe je het zelf kan maken. Met hummus kun je heel makkelijk variëren. Je kan bijvoorbeeld bietjes verwerken in je hummus om het een opvallende roze kleur te geven. Ook kun je dadels toevoegen aan je hummus om er een meer zoete variant van te maken.
Tomaten uit de oven
Tomaten zijn laag in calorieën. Wanneer je ze rauw eet smaken ze echter niet zo bijzonder. Maar wanneer je tomaten grilt in de oven krijgen ze ineens veel meer smaak. Met gegrilde tomaten maak je daarom heerlijke gezonde tapas. Halveer een aantal tomaten en leg ze met de platte kant naar boven. Besprenkel de tomaten met een klein beetje olijfolie, peper en zout. Ten slotte kun je wat verse kruiden naar keuze toevoegen. Een lekkere combinatie is bijvoorbeeld tomaten met verse rozemarijn, of verse tijm. Je kunt ook wat pijnboompitjes over de tomaten besprenkelen. Plaats de tomaten in de oven op grill-stand totdat de tomaten helemaal zacht zijn.
Wrap rolletjes
Nog een gezonde en eenvoudige tapas die je zelf kunt maken zijn wrap rolletjes. Je ziet ze daarom ook vaak op feestjes. Het enige wat je nodig hebt zijn (volkoren) wraps en een aantal ingrediënten om de wrap te vullen. Gebruik bijvoorbeeld ricotta, (light) roomkaas, of zelfgemaakte hummus om de wrap te besmeren. Hier kun je vervolgens wat groenten over verdelen, zoals tomaat, paprika, komkommer, of radijsjes. Deze wrap rolletjes zijn daarom een goede manier om veel rauwe groenten binnen te krijgen. Ook kun je kip- of kalkoenfilet gebruiken als vulling. Kip en kalkoen bevatten namelijk weinig vet en veel eiwitten. Geef de wrap vervolgens wat meer smaak met specerijen en/of verse kruiden, zoals koriander of munt. Smakelijk!