Snacken hoeft niet altijd ongezond te zijn. Wil je een gezonde levensstijl creëren om af te vallen, dan kunnen tussendoortjes hier juist bij helpen. Tussendoortjes tijdens het afvallen zorgt er namelijk voor dat je je meer verzadigd voelt en daardoor tijdens hoofdmaaltijden minder hoeft te eten. Af en toe een tussendoortje nemen kan dus helpen een gezond dieet vol te houden. In dit artikel geven wij van Gezond Tussendoortje je 4 tips voor gezonde tussendoortjes tijdens het afvallen. Het is immers belangrijk dat je op een aantal dingen let, wil je afvallen en toch kunnen genieten van tussendoortjes. Wil je meer informatie over gezonde tussendoortjes? Bezoek dan eens onze pagina over gezond snacken. Hier lees je onder andere over gezonde maaltijden, gezonde tussendoortjes, en gezond snacken voor en na het sporten.
Tip 1: Kies de juiste voedingsstoffen
Het doel van gezonde tussendoortjes is te zorgen voor voldoening, zodat het eenvoudiger wordt om de rest van de dag niet teveel (of zelfs minder) te eten. Het is daarom belangrijk dat je kiest voor een tussendoortje die vooral veel eiwitten en vezels bevat. Zowel eiwitten als vezels geven je namelijk een verzadigd gevoel. Eiwitten zitten vooral veel in zuivelproducten, zoals kwark en eieren. Vezels zitten veel in volkorenproducten, zoals volkorenbrood en volkoren pasta.
Eet meer eiwitten en vezels als je (intensief sport), hierdoor kunnen je spieren zich beter herstellen na het sporten en geef je je lichaam weer extra energie. Eet daarom voor het sporten een tussendoortje, maar zorg ervoor dat er minstens een uur zit tussen het eten van het tussendoortje en het sporten. Als je avondeten ver na het sporten ligt (meer dan vier uur), dan kun je ook na het sporten een tussendoortje nemen.
Vermijd verder producten met veel suiker en (verzadigde) vetten. Suiker geeft je namelijk meteen veel energie, maar deze energie zakt al snel weer weg waardoor je je juist extra moe kan voelen. Vetten- en dan voornamelijk verzadigde vetten- geven je een vol gevoel maar moet je toch vermijden omdat deze erg slecht zijn voor de gezondheid. Verzadigd vet maakt namelijk snel dik en verhoogt het cholesterolgehalte van je bloed. Verzadigde vetten zitten in de meeste industrieel geproduceerde tussendoortjes, zoals koekjes, gebak, en snoep. Probeer ten slotte ook producten met veel zout te vermijden. Zout maakt niet dik, maar is wel erg slecht voor de vochtbalans van je lichaam en zorgt voor een verhoogde bloeddruk en een verhoogde kans op hart- en vaatziekten.
Tip 2: Eet op de juiste momenten
Om gezond eten vol te houden, is het belangrijk om een vast eetpatroon te creëren. Zo voorkom je dat je extra zin krijgt om te eten en je spontaan een tussendoortje neemt. Af en toe een klein hapje of slokje van iets nemen, geeft uiteindelijk weinig voldoening en kan toch zorgen voor veel onnodige extra calorieën. Het is daarom verstandig om op vaste momenten van de dag een tussendoortje te nemen. Bijvoorbeeld precies tussen twee hoofdmaaltijden in. Je kunt ook eventueel nog een uur na het avondeten een klein tussendoortje nemen. Een vast eetpatroon creëren kan je geruststelling geven, waardoor je je dieet langer kunt volhouden.
Tip 3: Koop slim
Een gezond dieet creëren begint natuurlijk bij het kopen van producten. Om het jezelf eenvoudiger te maken om zo min mogelijk ongezonde tussendoortjes te kopen, is het verstandig om niet met een lege maag boodschappen te gaan doen. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat een lege maag ervoor zorgt dat je meer (ongezond) eten koopt. Je kunt ook samen met iemand boodschappen doen. De andere persoon kan je dan motiveren om ongezonde producten te weigeren. Wanneer je namelijk geen ongezonde producten in huis hebt, is het veel eenvoudiger om te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Je hoeft immers niet constant verleidingen te weerstaan.
Tip 4: Maak je eigen tussendoortjes
Wil je een gezond tussendoortje kiezen, kies dan liever niet voor een kant-en-klaar tussendoortje uit de supermarkt. Vaak worden we misleid door valse claims die op verpakkingen van tussendoortjes staan. Vermijd daarom tussendoortjes met dergelijke claims, zoals “30% minder vet/suiker”, evenals light-artikelen. In dergelijke producten worden vaak juist extra voedingsstoffen toegevoegd om het tekort aan de andere voedingsstof te compenseren. Producten die gezond lijken, bevatten daarom meestal toch nog veel suiker, transvetten, zout, en artificiële voedingsstoffen.
Het is dus beter om je eigen tussendoortjes te maken. Heb je hier weinig tijd voor, overweeg dan te doen aan “meal prep”. Maak dan iedere zondag een aantal tussendoortjes klaar voor de week erop. De tussendoortjes kun je dan bewaren in de koelkast en/of vriezer. Maak bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus om te serveren bij stukken groenten, of maak een fruitsalade met wat munt en honing. Je kunt deze tussendoortjes dan ook eenvoudig meenemen naar school of werk.