Vitamine b12

Vitamine B12

Een belangrijke vitamine voor ons lichaam is vitamine b 12. De rode bloedcellen in ons lichaam hebben namelijk deze vitamine b12 nodig. Zo zorgt deze vitamine, ook wel cobalamine genoemd, ervoor dat de werking van ons zenuwstelstel wordt bevorderd. Vitamine b12 komt alleen voor in dierlijke producten en dus krijgt iemand die veganistisch is, geen vitamine b12 binnen. Het is erg belangrijk voor je lichaam om de juiste hoeveelheden van alle vitamines binnen te krijgen en zo is het belangrijk voor veganisten om deze op een andere manier aan te vullen. Zij kunnen bijvoorbeeld door middel van voedingssupplementen toch nog de vitamines binnenkrijgen. Het is belangrijk voor de gezondheid van de mens om overal genoeg vitamines van binnen te krijgen.

Vitamine b12 zit dus alleen in dierlijke producten zoals melk, vlees, vis, eieren en kaas. Het is een wateroplosbare vitamine die nodig is voor een goede werking van het lichaam. In sommige producten kan het wel eens voorkomen dat er een nepvariant van dit vitamine in zit. Dit kan ervoor zorgen dat de opname van b12 uit de voeding zelfs stopt. Dit is niet goed voor het menselijk lichaam omdat een tekort aan vitamine b12 kan zorgen voor geheugen problemen. Ook wordt er minder DNA aangemaakt in het lichaam. Een tekort aan de vitamine begint vaak in de maag of in het maag-darm kanaal doordat de vitamine dan slecht opgenomen worden. Veel ouderen hebben hier problemen mee omdat het lichaam de vitamine niet goed in zich opneemt. Nog meer kenmerken van een tekort aan vitamine b12 zijn bijvoorbeeld een gebrek aan eetlust, hoofdpijn, vermoeidheid en gevoelloze handen en voeten doordat de vitamine ook invloed heeft op het zenuwstelsel.

Het is dus erg belangrijk om genoeg vitamine b12 binnen te krijgen. Handig om te weten is dat je nooit genoeg vitamine binnen kunt krijgen dus hier hoef je geen rekening mee te houden. Wanneer je merkt dat je te weinig vitamine b12 binnenkrijgt, kun je deze aanvullen door voedingssupplementen te gebruiken.