Eiwitshake

Wat is een gezond tussendoortje voor na het sporten?

Sta jij regelmatig in de sportschool? Of hou je van hardlopen in de buitenlucht? Tijdens het sporten verbrand je ontzettend veel energie. Het is belangrijk dat je deze verbruikte energie na je workout aanvult door het eten van gezonde tussendoortjes. Zonder het eten van de juiste voedingsmiddelen kunnen je spieren niet optimaal herstellen en zul je het gewenste resultaat niet snel gaan zien. Maar welk tussendoortje kun je nu het beste nemen na dat uurtje krachttraining of het rondje hardlopen? 

Herstel door een gezond tussendoortje

Het is belangrijk dat je na het sporten voor een tussendoortje met voldoende eiwitten kiest. Deze zorgen namelijk voor het herstel van je spieren. Heb je een intensieve workout gehad of aan zware krachttraining gedaan? Dan raden we je aan om een tussendoortje met veel eiwitten te nuttigen. Denk hierbij aan een portie van minimaal 20 gram. Eiwitten zitten in verschillende voedingsmiddelen, maar het is ook mogelijk om speciale poeder te gebruiken. Naast eiwitten kan je lichaam ook zeker koolhydraten gebruiken na het sporten. Koolhydraten geven je lichaam namelijk energie en dit heb je nu net nodig na een workout. Hieronder zetten we een aantal verantwoorde tussendoortjes voor je op een rij die rijk zijn aan eiwitten en koolhydraten. 

Kwark met fruit

Waarschijnlijk wist je dit al, maar kwark bevat heel veel eiwitten. Het is dan ook een ideaal tussendoortje na het sporten. Een portie kwark, ongeveer 250 gram, bevat 20 gram eiwitten en helpt daarom goed mee aan het herstel van je spieren. Combineer de kwark met wat fruit om het iets meer smaak te geven. Kies bijvoorbeeld voor blauwe bessen of frambozen. Als je er zin in hebt, kun je ook altijd nog wat muesli toevoegen. Op deze manier maak je het tussendoortje nog meer vullend, perfect voor als je een zware training achter de rug hebt. Daarnaast is het een makkelijk tussendoortje om te maken en hoef je geen uren in de keuken te staan.

Pindakaas en banaan

Wist je dat pindakaas veel goede vetten bevat? Maar dat is niet het enige, het is ook nog eens rijk aan eiwitten. Combineer de pindakaas met een appel of een banaan, zodat je zowel eiwitten als koolhydraten binnenkrijgt. Let op dat je de juiste pindakaas kiest. Niet alle soorten zijn namelijk geschikt als tussendoortje voor na het sporten. Aan veel soorten pindakaas is zout en suiker toegevoegd en dit heeft je lichaam niet per se nodig. Zoek in de supermarkt naar een variant zonder toegevoegd suiker. 

Een gezonde eiwitshake

Zoals we net al zeiden, kun je eiwitten heel goed uit verschillende voedingsmiddelen halen. Als fanatieke sporter kan het zo zijn dat je graag extra eiwitten wilt binnenkrijgen, zonder veel meer voedsel te eten. In dit geval kun je kiezen voor een plantaardige eiwitshake. Deze maak je door het gebruik van eiwitpoeder en water, maar je kunt er gerust nog een aantal andere dingen aan toevoegen. Maak bijvoorbeeld een bananenshake door het toevoegen van een halve of hele banaan. Even in de blender en klaar is kees. 

Ben je benieuwd naar geschikte tussendoortjes die je voor het sporten kunt nemen? Ook deze vind je op gezond-tussendoortje.nl. We leggen graag het belang van tussendoortjes bij het sporten uit, maar ook voor inspiratie kun je bij ons terecht.