Eiwitrijke tussendoortjes

5x eiwitrijke tussendoortjes om zelf klaar te maken

Ben je op zoek naar een lekker tussendoortje, maar wil je ook genoeg eiwitten binnenkrijgen? Eiwitten zijn een van de belangrijkste bouwstoffen in ons lichaam. Ze zorgen ervoor dat we ons lang verzadigd voelen en zijn belangrijk bij de opbouw van spieren. Maar eiwitrijke tussendoortjes zijn niet alleen geschikt voor sporters, maar voor iedereen. Dus of je nu wilt afvallen of juist wilt aankomen, deze 5 eiwitrijke tussendoortjes om zelf klaar te maken passen in ieder dieet!

1. Kwark

Wanneer je voor iets eenvoudigs, maar ook eiwitrijk wilt kiezen, kom je al snel uit bij kwark. Veel sporters zweren bij kwark, maar ook als je niet 5x in de week naar de sportschool gaat, is kwark een goede snack. Het is eenvoudig klaar te maken en zorgt ervoor dat je je lang verzadigd voelt.

Nu denk je misschien; alleen kwark eten, dat is toch saai? Je kunt het combineren met fruit, noten en pindakaas. Zo maak je het nog lekkerder. Bovendien zijn er tegenwoordig ook veel soorten kwark met smaakjes verkrijgbaar. Er zijn zelfs extra eiwitrijke varianten verkrijgbaar. 

2. Eieren

Nog zo’n simpele snack: een eitje. Of deze nu gebakken of gekookt is, eieren zijn een van de beste eiwitrijke tussendoortjes. Een ei bevat gemiddeld zo’n 7 gram eiwit; dit is relatief veel als je het vergelijkt met andere snacks.

Je kunt gekookte eieren heel eenvoudig meenemen onderweg, maar ook is het een optie om een omelet te bakken en deze mee te nemen als een soort van wrap.

3. Een handje noten

Noten zijn een natuurlijke bron van eiwitten. Vooral amandelen, pinda’s en cashewnoten zitten boordevol eiwitten. Je kunt dus als tussendoortje heel goed een handje noten nemen. Makkelijker krijg je het bijna niet! 

Pas wel op dat je niet te veel eet. Noten zijn namelijk ook rijk aan calorieën. Dus ben je aan het afvallen? Let dan op met de hoeveelheid noten. 

Eiwitrijke tussendoortjes, noten

4. Rijstwafels met hüttenkäse

Hüttenkäse, ook wel cottage cheese genoemd, is een veelzijdig product. Het is een eiwitrijk en gezond tussendoortje met goede voedingswaarden voor tijdens het afvallen. Je kunt hüttenkäse met alles combineren; van jam tot zalm. Maak bijvoorbeeld een zoete snack door een rijstwafel met cottage cheese en jam te beleggen. 

Is hüttenkäse niet zo jouw ding? Dan is een rijstwafel met pindakaas een goed alternatief. 

5. Kipfiletrolletjes

Vlees is een goede bron van eiwit. Vooral kip- en kalkoenfilet bevatten veel eiwitten en in verhouding weinig calorieën en vetten. Je kunt je vleeswaren op een cracker of rijstwafel eten, maar kipfiletrolletjes zijn ook echt het proberen waard. Rol een plakje kip- of kalkoenfilet in een augurk en je hebt een lekkere eiwitrijke snack, zonder al te veel calorieën. 

Ben je vegetarisch? Geen zorgen, er zijn ook genoeg eiwitrijke vleesvervangers. Deze zijn net zo lekker. 

Nog makkelijkere eiwitrijke tussendoortjes 

Zoek je eiwitrijke tussendoortjes om mee te nemen onderweg? Of heb je niet zoveel tijd om zelf een snack te bereiden? Kies dan voor een kant-en-klare eiwitrijke snack, zoals een eiwitreep of een yoghurtdrankje met extra proteïne.