Gezond tussendoortje met yoghurt

Zijn tussendoortjes in de avond slecht voor je?

Je hebt er vast wel eens iets over gehoord, maar klopt het nu dat tussendoortjes in de avond slecht voor je zijn? De een zegt dat alles wat je eet na acht uur ‘s avonds automatisch wordt opgeslagen als vet, maar de ander beweert dat het helemaal niet zo erg is en je de gehele dag door tussendoortjes kunt nemen. Deze verschillende beweringen kunnen voor veel verwarring zorgen. Het is slecht om in de avond te snacken: feit of fabel? 

Tussendoortjes op verschillende tijdstippen

Om gelijk antwoord te geven op de vraag: tussendoortjes in de avond zijn niet per se slecht voor je. Het tijdstip waarop je eet, heeft namelijk niks met je gewicht te maken. Je zult natuurlijk wel moeten letten op wat je eet als tussendoortje. Het is logisch dat als je elke avond naar een zak chips grijpt, je gewicht langzamerhand kan toenemen, maar het is ook mogelijk om verantwoord tussendoortjes te nemen. Je komt dus niet per sé in gewicht aan van eten in de avond, het draait allemaal om wat je precies eet.

s ‘Avonds vaker lekkere trek

Je kent het vast wel: je hebt om 18:00 gegeten en om 21:00 begin je toch weer trek te krijgen. Dit is normaal en hier is dan ook helemaal niks mis mee. Wist je dat je stofwisseling beter werkt als je om de paar uur iets eet? Je kunt dan ook gerust een tussendoortje nemen om de honger te stillen. De kans is ‘s avonds echter veel groter dat je voor snoep, koek of chips kiest. Het is natuurlijk erg verleidelijk om tijdens een romantische film of spannende serie wat lekkers uit de kast te pakken, maar we raden je aan om voor een gezond tussendoortje te kiezen. 

De beste tussendoortjes voor het slapen gaan

Nu vraag je je waarschijnlijk af: wat is een gezond tussendoortje? We raden je aan om een licht tussendoortje te nemen voor het slapengaan. Kies het liefst voor voedsel dat je geen grote energieboost geeft. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koffie en chocolade. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat je nachtrust wordt verstoord en je later in slaap valt dan normaal. We zetten een aantal verantwoorde tussendoortjes voor het slapengaan op een rij. 

  • Yoghurt of kwark met fruit

Eet je graag zuivel als tussendoortje? Dan hebben we goed nieuws voor je: dit kun je namelijk gerust ‘s avonds als snack eten. Neem een schaaltje yoghurt of kwark met wat fruit en voeg hier eventueel nog wat muesli of havermout aan toe. 

  • Groente tussendoortje

Groente is altijd goed, zo ook in de avond. Komkommer, paprika of snacktomaatjes: het kan allemaal. Wil je voor een feestelijk tussendoortje gaan? Dip de groente dan in (zelfgemaakte) hummus. 

  • Een handjevol noten

Ga vanavond niet voor de borrelnootjes, maar kies voor normale ongezouten noten. Deze bevatten namelijk veel goede voedingsstoffen en zijn tegelijkertijd ook nog eens erg lekker. 

Ben je op zoek naar andere gezonde tussendoortjes? Op onze website delen we regelmatig lekkere en verantwoorde recepten voor snacks. Vind hier 5x gezonde tussendoortjes