Gezond bereiden

Frituren

Er wordt vaak gedacht dat frituren en een dieet niet samen gaan. Er zijn echter manieren waarop je gezonder kunt frituren en dus toch verantwoord van een snack kunt genieten.

Lees meer

Bakken

Het bakken van taart, cake, koekjes, en andere baksels hoeft niet ongezond te zijn. Door juiste ingrediënten te kiezen, kun je toch op een verantwoorde manier genieten van een snack.

Lees meer

Roosteren

Naast gezond frituren en gezond bakken, is roosteren ook een gezonde methode om eten te bereiden. Op deze pagina lees je alles omtrent gezond roosteren.

Lees meer

Eten gezond bereiden

Of een maaltijd of tussendoortje gezond is of niet, hangt niet alleen af van de ingrediënten en de portie, maar ook van de manier waarop het bereid is. De manier waarop je je maaltijd of tussendoortje klaarmaakt is namelijk belangrijk als je een gezonde levensstijl wilt creëren. Wist je bijvoorbeeld dat tot wel 20 procent van bepaalde vitamines in groenten verloren gaan wanneer deze gekookt worden? Er zijn verschillende manieren waarop bepaalde voedingsstoffen in ingrediënten verloren kunnen gaan, waaronder koken, bakken, snijden, schillen, en bewaren. Op Gezond Tussendoortje vind je drie aparte pagina’s over de volgende drie bereidingswijzen:

Op iedere pagina leggen we je uit hoe je op een gezonde(re) manier je eten kunt bereiden. We geven je bijvoorbeeld tips voor het kiezen van frituurvet en leggen het één en ander uit over de airfryer.

Het verlies van voedingsstoffen

De manier waarop je een maaltijd of tussendoortje klaarmaakt heeft grote invloed op de voedingswaarde hiervan. Er zijn namelijk verschillende manieren waarmee je bepaalde voedingsstoffen uit het product kunt verliezen:

  •       Koken en bakken
  •       Snijden/pureren
  •       Schillen
  •       Bewaren

Wanneer je iets kookt of bakt boven de 60 graden Celsius verliest je product voedingsstoffen. Voedingsstoffen die vooral verdwijnen door hitte zijn vitamine C, foliumzuur, en vitamine B1. Wanneer je bijvoorbeeld knoflook bakt, verliest de knoflook een deel van de vitamine C en ijzer. Een ingrediënt kan overigens niet meer dan de helft aan voedingswaarde verliezen. Het verlies is meestal tussen de 20 en 50 procent. Wil je zo gezond mogelijk ingrediënten koken, dan moet je dit zo kort mogelijk doen en het liefst de ingrediënten in grotere stukken snijden. Echter is stomen dan alsnog een gezondere bereiding dan koken. Je kunt groenten, rijst, en vis heel goed stomen.

Ook door ingrediënten te snijden of te pureren gaan voedingsstoffen verloren. Dit zijn voornamelijk vitamine C, vitamine B11, en vezels. Dit is ook de reden waarom fruit- en groentesappen niet deel uitmaken van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid groenten en fruit. Sappen bevatten veel minder voedingsstoffen. Wil je gezond koken, vermijd dan producten die al voorgesneden of gepureerd zijn.

Verder verliezen fruit en groenten ook vezels wanneer je deze schilt. Meestal zitten er in de schil van de groente of vrucht de meeste vezels en antioxidanten. Dit geldt ook voor noten. Noten worden vaak verkocht zonder schil of velletje. Probeer dus waar mogelijk fruit, groenten, en noten met schil te eten.

Ten slotte heeft ook het bewaren van producten invloed op de voedingswaarde. Volgens het Voedingscentrum gaat de kwaliteit van groenten al na een paar uur van de oogst achteruit. Dit hangt natuurlijk ook af van het soort groente. Het wordt aangeraden om groenten niet langer dan twee tot vijf dagen in de koelkast te bewaren en het liefst te werken met verse ingrediënten. Je kunt ingrediënten natuurlijk ook invriezen of inleggen in zuur om meer voedingsstoffen te behouden.

Rauw eten

Om de meeste voedingsstoffen in producten te behouden, is het rauw eten ervan natuurlijk het beste. Het is dan wel belangrijk dat je de ingrediënten extra goed wast. Echter is het niet heel gezond om alleen maar rauw te eten. Rauw voedsel is namelijk moeilijk verteerbaar. Het is daarom verstandig om sommige groenten te stomen. Je behoudt dan toch veel voedingsstoffen, maar de groenten zijn dan zachter en daardoor makkelijker verteerbaar.

Ook is rauw eten vaak minder lekker dan bereid eten. Je kunt rauwe groenten wel wat lekkerder maken door er extra smaakvolle ingrediënten aan toe te voegen. Voeg aan een salade bijvoorbeeld een smaakvolle olijfolie, azijn, of slasaus toe. Ook kun je stukken groenten, zoals komkommer, tomaat, en selderij, dippen in een lekker saus. Denk bijvoorbeeld aan bietenspread, hummus, of yoghurtsaus.