Gezond roosteren
De bereidingswijze van een maaltijd of tussendoortje heeft grote invloed op de voedingswaarde ervan. Wil je dus gezonder eten, dan is het niet alleen verstandig om te kiezen voor gezonde ingrediënten, maar ook voor een gezonde bereidingswijze. Zo zijn er verschillende technieken waarmee je op een gezonde manier kunt frituren. Ook kun je met de juiste ingrediënten heel eenvoudig gezond bakken. Denk bijvoorbeeld aan het maken van suikervrije koekjes, of een cake met natuurlijke suikers en weinig verzadigd vet. Naast gezond frituren en gezond bakken, is roosteren ook een gezonde methode om eten te bereiden. Op deze pagina lees je alles omtrent gezond roosteren, namelijk over:
–Â Â Â Â Is roosteren gezond?
–Â Â Â Â Hoe rooster je vlees?
–Â Â Â Â Noten en zaden roosteren
Is roosteren gezond?
Er zijn ontzettend veel ingrediënten die je kunt roosteren in de oven, zoals verschillende soorten groenten, peulvruchten, en vlees. Roosteren in de oven is gezonder dan bakken in de pan, omdat je over het algemeen minder vetstof nodig hebt om het eten te bereiden. Het enige waarvoor je wat olie nodig hebt is om de ovenschaal in te smeren, zodat het eten er niet aan blijft plakken. Daarnaast zorgt het roosteren ook voor extra smaak. Hoe hoger de temperatuur van je oven, hoe donkerder de ingrediënten zullen kleuren, en hoe meer smaak en knapperige textuur je krijgt. Een goede temperatuur om te roosteren is 200 tot 300 graden Celsius. Je kunt kiezen voor een gewone ovenstand, of speciale grillstand.
Roosteren is in de meeste gevallen gezonder dan bakken in de pan. Toch gaan er voedingsstoffen verloren tijden het grillen door de hoge temperatuur. Je kunt het verlies van voedingsstoffen wel verminderen door vlees klein te snijden, zodat het sneller gaar wordt en dus minder voedingsstoffen verliest. Groenten en aardappelen kun je het beste heel of in grote stukken laten, omdat ze dan minder vocht en daarmee minder voedingsstoffen verliezen.
Roosteren is niet gezond(er)
Echter is roosteren niet altijd een gezondere manier van bereiden. Het roosteren van een boterham is bijvoorbeeld niet gezonder dan een gewone boterham. Een geroosterde boterham is wel lichter verteerbaar dan een gewone boterham, maar dat is niet per se beter voor je lichaam. Het is juist goed als je lichaam wat moeite moet doen om eten te verteren, om zo te zorgen voor een goede spijsvertering.
Eten roosteren op de gril van een barbecue is zelfs ongezond, omdat het eten dan in aanraking komt met verschillende schadelijke stoffen die vrij komen bij verbranding. Sommige stoffen zijn kankerverwekkend, zoals HCA’s en PAK’s. Een gezond alternatief voor roosteren op de barbecue is roosteren op een grillpan. Een grillpan geeft een vergelijkbare smaak dankzij de grillstrepen van de pan. Natuurlijk kun je met een grillpan niet de rooksmaak van een barbecue evenaren.
Hoe rooster je vlees?
Het roosteren van vlees in de oven is een uitstekende manier om op een gezonde manier vlees te bereiden. Bovendien is het een manier om eenvoudiger grote stukken vlees te bakken, alsook goedkopere stukken vlees die taaier zijn. Door vlees lang genoeg te roosteren, wordt namelijk zelfs taai vlees ontzettend mals en smaakvol. Vlees roosteren is ook helemaal niet moeilijk. Het enige dat je nodig hebt is geduld omdat het vlees een aantal uren in de oven moet roosteren. Maar tijdens het wachten hoef je verder niets te doen. Stukken vlees die ideaal zijn om te roosteren in de oven zijn lam, steak, en varkensvlees. Ook zijn kip en vis zeer geschikt om te roosteren.
De manier waarop je vlees roostert verschilt per vleessoort en formaat. Een groter en/of taaier stuk vlees moet langer in de oven, en kip en zalm moeten juist relatief kort in de oven. Het is echter altijd belangrijk dat je vlees minstens een half uur van te voren uit de koelkast haalt en het droogdept met wat keukenpapier. Ook is het belangrijk dat je het vlees eerst dicht schroeit op een (grill)pan op hoog vuur, om de buitenkant kleur en smaak te geven. Plaats het vlees dan in een ingevette ovenschaal en verdeel er (verse) kruiden naar keuze over. Gebruik overigens niet teveel zout op je vlees, omdat hierdoor vocht uit het vlees trekt, waardoor het vlees geen mooie korst zal krijgen en daardoor minder smaak. Verwarm de oven dan voor op een lage temperatuur (ongeveer 175 graden Celsius), zodat je het vlees langzaam kan roosteren. Zet je de temperatuur van de oven te hoog, dan zal je vlees verbranden. Hoe lang het vlees in de oven moet is afhankelijk van het vleessoort, het aantal, en de dikte. Vlees roosteren kan een half uur tot wel vijf uur duren.
Noten en zaden roosteren
Ook kun je natuurlijk heel goed zaden en pitten roosteren. Ondanks de meeste zaden en noten meer voedingsstoffen bevatten in rauwe vorm, zorgt het roosteren ervan voor veel meer smaak en textuur. Wanneer je noten en zaden echter zelf roostert, is dit veel gezonder dan geroosterde noten en zaden uit de winkel. Hier is namelijk vaak extra olie en soms ook zout aan toegevoegd. Ook weet je niet op welke temperatuur de noten geroosterd zijn. Geroosterde noten uit de winkel bevatten daardoor vaak nog minder voedingsstoffen. Zelf noten en zaden roosteren is heel simpel. Dit doe je in een droge pan op hoog vuur. Houd de zaden/pitten dus goed in de gaten; als ze eenmaal heet worden, gaat het roosteren heel snel. Rooster de zaden/pitten gelijkmatig door de pan steeds een beetje heen en weer te schudden.