Gezond tussendoortje kinderen

Gezonde tussendoortjes voor kinderen

Het is belangrijk dat kinderen genoeg energie en voedingsstoffen binnenkrijgen om te groeien en te ontwikkelen. Je kunt je kind dan ook gerust tussendoortjes geven, maar wat zijn nu gezonde tussendoortjes? Groente en fruit zijn altijd goed, maar wat is nog meer verantwoord en wat kun je beter niet geven? Er zijn erg veel tussendoortjes en het is helemaal niet erg als je je kind eens in de zoveel tijd snoep of chips geeft. Wij geven je graag wat inspiratie en zetten een lijst met gezonde tussendoortjes voor kinderen op een rij. 

Groente en fruit

Groente en fruit zijn niet alleen lekker, maar ook erg verantwoord. Je kind zal dit waarschijnlijk niet het lekkerste tussendoortje ooit vinden, maar op een aantal simpele manieren kun je het tussendoortje toch net wat aantrekkelijker maken. Ga bijvoorbeeld eens aan de slag met satéprikkers. Rijg een aantal verschillende soorten groente en fruit aan een satéprikker en binnen no-time heb je een aantal vrolijke fruit- en groentespiezen. Het ziet er niet alleen hartstikke leuk uit, maar het is ook nog eens voedzaam en gezond. Zorg ervoor dat je dagelijks varieert met de soorten groente en fruit. Op deze manier krijgt je kind alle verschillende voedingsstoffen binnen. 

Een lekkere smoothie

Is jouw kind niet zo’n fan van groente en fruit? Door een smoothie te maken krijgt hij of zij toch de nodige voedingsstoffen binnen. Gebruik een klein beetje yoghurt of melk en voeg hier fruit en groente naar keuze aan toe. 

  • Groene smoothie

Maak een heerlijke groene smoothie met spinazie, banaan, mango en melk. Doe alle ingrediënten in de blender en je bent klaar. 

  • Rode smoothie

Een rode smoothie maak je door rode vruchten te gebruiken. Kies voor een handje frambozen en/of aardbeien en voeg hier wat melk of yoghurt aan toe. 

Wist je dat je een smoothie ook heel goed mee kunt geven naar school? Gebruik een To Go beker en maak `s ochtends bij het ontbijt een makkelijke smoothie klaar. 

Soepstengels

Een soepstengel is een populair tussendoortje voor kinderen. Ze bevatten namelijk geen suiker en bijna geen calorieën. Tegenwoordig liggen er veel verschillende soorten soepstengels in het supermarktschap. Wil je voor de gezondste optie gaan? Dan raden we je aan om volkoren stengels aan te schaffen. Heb je een kind met de leeftijd 0-3 jaar? Dan is het verstandig om de soepstengel in kleine stukjes te breken. Deze kan namelijk te ver in de keel doorschieten. 

Hoeveel tussendoortjes op een dag?

Nu vraag je je misschien af: hoeveel tussendoortjes kan ik mijn kind geven op een dag? Een kind heeft simpelweg niet genoeg aan drie standaard maaltijden en heeft dan ook dagelijks een aantal tussendoortjes nodig. Volgens het Voedingscentrum is het het beste om je kind twee keer per dag een voedzaam tussendoortje te geven en maximaal één keer per dag iets minder gezonds. Er wordt aangeraden om de tussendoortjes op vaste tijden te geven, zodat je kind hieraan gewend raakt en niet de hele dag door hoeft te eten. Kies bijvoorbeeld voor een tussendoortje tussen het ontbijt en de lunch en tussen de lunch en het avondeten. Het advies luidt om kinderen niet vaker dan vier keer eten of drinken tussen de maaltijden door te geven, dit is het beste voor het gebit en helpt om op goed gewicht te blijven. 

Ben je op zoek naar gezonde maaltijden voor het hele gezin? Wij van Gezond Tussendoortje geven je graag informatie en tips die je helpen met gezond eten.