Gezond(er) frituren
Er wordt vaak gedacht dat frituren en een gezond dieet niet samen gaan. Er zijn echter verschillende manier waarop je gezond(er) kunt frituren en dus toch verantwoord van een gefrituurde snack kunt genieten. Wij van Gezond Tussendoortje leggen je op deze pagina meer uit over frituren en geven je handige tips om je te helpen gezondere keuzes te maken wat betreft frituren. We leggen bijvoorbeeld uit welke olie je het beste kunt gebruiken om te frituren en welke producten je het beste kunt kiezen om te frituren. Ook geven we je inspiratie voor gezonde tussendoortjes. Verder vertellen we je waarom de airfryer een uitstekende methode is om gezond te frituren. Naast gezond frituren zijn er nog meer gezonde bereidingswijzen waarover je op Gezond Tussendoortje kunt lezen, namelijk:
Bekijk ook eens onze pagina over eten gezond bereiden voor meer tips die je helpen bij het gezonder klaarmaken van maaltijden en tussendoortjes.
Gezonder frituren
De temperatuur waarmee je frituurt is enorm belangrijk wanneer je gezonder wilt frituren. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een friteuse met thermometer. Als de temperatuur te laag is, zorg je er namelijk voor dat er nog meer vet in het eten terecht komt. Is de temperatuur van de olie te hoog, dan kan de olie gaan scheiden waardoor er slechte stoffen vrij komen. De ideale temperatuur voor te frituren ligt meestal tussen de 175 en 190 graden Celsius.
Of er slechte stoffen vrijkomen bij een te hoge temperatuur hangt natuurlijk ook af van het soort olie dat je gebruikt. Het is daarom beter om een olie te gebruiken die je zo hoog mogelijk kunt verhitten zonder dat er slechte stoffen vrijkomen. Een goede olie om mee te frituren, is kokosolie. HealthLine constateert namelijk dat uit onderzoek is gebleken dat de kwaliteit van kokosolie na maar liefst acht uur frituren op 180 graden nog altijd hetzelfde is. Ook olijfolie (niet extra vierge) kan goed tegen hoge temperaturen en is daarom een goede olie om mee te frituren. Bovendien is het één van de meest gezonde vetten die er bestaan. Verder is frituurolie ook een goede optie. Frituurolie bestaat meestal uit plantaardige oliën en bevat voornamelijk onverzadigde vetten, terwijl hard frituurvet juist veel verzadigd vet bevat. Frituurolie is dus een gezondere keuze.
Daarnaast is het verstandig om de olie waarmee je frituurt zo vaak mogelijk te vervangen (het liefst na drie keer), en is het belangrijke om iedere keer zo kort mogelijk te frituren. Zo voorkom je dat de olie steeds verder afbreekt en slechte stoffen zich ophopen.
Gezond frituren: Air fryer
Een vrij recente uitvinding die je helpt gezond te frituren is de air fryer. Voor een airfryer heb je namelijk geen tot weinig olie nodig om producten te frituren. Dit komt doordat een ventilator in de airfryer de hete lucht gelijkmatig verdeeld rondom de producten. Hierdoor gebruik je met een air fryer ongeveer 70 procent minder olie dan met een gewone friteuse. Ondanks de textuur van de producten gelijkwaardig is aan echt gefrituurde producten, is de smaak wel anders omdat er geen vet in de producten heeft kunnen kruipen.
Een voordeel aan de air fryer is niet alleen dat je gezond kunt frituren. Een airfryer is namelijk ook een stuk goedkoper in gebruik dan een friteuse, omdat het apparaat minder energie verbruikt. Daarnaast komt er veel minder frituurlucht vrij wanneer je een airfryer gebruikt, en is het apparaat veel eenvoudiger schoon te maken. Bovendien kun je er naast frituren ook brood mee (af)bakken, vlees in bakken, cupcakes in maken, en nog veel meer. Nieuwsgierig geworden naar de air fryer? In onze blog vind je een uitgebreid artikel over frituren op een gezonde manier met de air fryer.
Gezonde tussendoortjes om te frituren
Wil je gezonder frituren, kies dan niet voor kant-en-klare snacks. Zo vermijd je onnodige voedingsstoffen en additieven, en weet je precies wat er in je eten is gegaan. Verse producten zijn sowieso gezonder dan kant-en-klare producten. Er zijn veel lekkere dingen die je kunt frituren en die veel gezonder zijn dan standaard snacks uit de frituur.
Van bloemkool kun je bijvoorbeeld een lekker tussendoortje maken door deze te frituren. Gebruik hierbij geen beslag om de bloemkool te bedekken; hierdoor voeg je extra calorieën toe. Bloemkool kun je heel goed frituren zonder beslag. Frituur roosjes bloemkool in olie op 180 graden Celsius voor ongeveer drie tot vier minuten. Haal de bloemkool roosjes eruit wanneer deze goudkleurig zijn. Leg ze op wat keukenpapier om het overtollige vet weg te halen. Besprenkel de bloemkool met wat zout en kruiden naar keuze. Je kunt er bijvoorbeeld wat paprikapoeder en/of komijnpoeder overheen sprenkelen.
Een populaire gefrituurd tussendoortje die redelijk gezond is, is falafel. Falafel zijn gefrituurde balletjes die vooral bestaan uit gemalen kikkererwten en waar nog een aantal ingrediënten en kruiden aan toegevoegd worden, zoals sjalot en koriander. Falafel bevat dus veel gezonde en verse ingrediënten. Je hoeft geen friteuse te hebben om falafel te maken. Je kunt namelijk ook falafel maken in de vorm van burgers die je vervolgens frituurt in een pan met behulp van een flinke laag olie. De basis van falafel bestaat uit 400 gram kikkererwten, gemengd met 100 gram bloem en wat bakpoeder. Soms wordt hier ook een ei aan toegevoegd voor extra binding. Aan dit basisbeslag kun je het volgende toevoegen: knoflook, fijngesneden ui, koriander, citroen, kruiden naar smaak (bijvoorbeeld komijnpoeder, kaneel, paprikapoeder).
Wil je toch liever een echte “snackbar snack” frituren, kies dan voor een snack met relatief weinig calorieën. Denk bijvoorbeeld aan Vietnamese loempia’s, bitterballen, kroketten, of frikandellen. Echter is het niet erg om af en toe toch een ongezonde snack te frituren. Alles draait namelijk om eten met mate!