Airfryer

Frituren op een gezonde manier: de Air Fryer

Het bestaat nog maar een paar jaar en het wordt steeds populairder: de Air Fryer. Ben jij ook nieuwsgierig geworden naar dit apparaat en wil je zelf misschien ook een Air Fryer aanschaffen? Lees hier dan eerst alles over de Air Fryer. Wij geven je de voordelen, tips voor het gebruik, en de verschillende kookmogelijkheden die de Air Fryer je biedt.

Wat is een Air Fryer en wat zijn de voordelen?

Een Air Fryer is een keukenapparaat waarmee je op een gezondere manier producten kunt “frituren”. Dit komt omdat de Air Fryer geen vet maar lucht gebruikt om de producten te frituren. De Air Fryer circuleert hete lucht en maakt gebruik van een soort grill.

De Air Fryer is daarom niet alleen veel gezonder, maar zorgt er ook voor dat je minder last hebt van rook en een stinkende frituurlucht. Daarnaast is een Air Fryer veiliger dan een friteuse, want je loopt niet het gevaar dat je je pijn doet aan hete olie of dat de olie kan ontploffen. Ook gaat het frituren in een Air Fryer vrij snel.

Een Air Fryer heb je van verschillende merken, waarvan het bekendste merk Philips is. Je hebt al een Air Fryer rond de 70 euro, oplopend tot een paar honderd euro. Het grootste nadeel van de Air Fryer is daarmee toch de prijs: wil je een kwalitatieve Air Fryer, dan zal je er wat geld voor over moeten hebben.

Hoe gebruik je de Air Fryer?

Gebruik je een Air Fryer, dan is het erg belangrijk dat je tijdens het frituren het eten zo nu en dan voorzichtig omschudt. Hierdoor voorkom je dat het eten aan elkaar blijft zitten. Dit kun je het beste om de 5 of 10 minuten doen.

Wil je voorkomen dat het eten aan het mandje van de Air Fryer blijft plakken? Besprenkel dan het eten wat lichtjes met wat olie of boter. Hiervoor is een kook spray erg handig.

Zorg er ook voor dat het eten genoeg ruimte in de Air Fryer krijgt, waardoor de lucht op de juiste manier rond het eten kan circuleren. Hierdoor zorg je dat het eten lekker krokant wordt. Dus maak je bijvoorbeeld friet, frituur de frieten dan in kleine porties. De Air Fryer is daarom niet heel erg handig voor grote gezinnen die veel porties moeten klaarmaken.

Het is ook belangrijk dat de Air Fryer goed schoon blijft. Als je eten in de Air Fryer plaatst dat vochtig is (bijvoorbeeld door een marinade), dep dit dan wat droog. Hierdoor voorkom je dat het eten gaat spetteren en je rookoverlast krijgt. Daarnaast is het belangrijk dat wanneer je vette producten aan het frituren bent, je het vet in het onderste gedeelte van de Air Fryer regelmatig ververst.

Air Fryer: meer dan alleen frituren!

Veel mensen denken dat je met de Air Fryer alleen kan frituren. Echter kun je hier nog veel meer mee. Zo kun je de Air Fryer gebruiken om mee te bakken, vlees te roosteren of zelfs te grillen!

Naast friet, frikadellen, kroketten en andere snacks, kun je nog veel meer lekkere dingen maken met de Air Fryer. Denk bijvoorbeeld aan groenten chips, fish and chips en kippenboutjes.