Gezonde vetten

Gezonde tussendoortjes om in gewicht aan te komen

Gezonde tussendoortjes zijn ideaal voor mensen die willen afvallen. Af een toe een gezond tussendoortje nemen (met voornamelijk eiwitten en koolhydraten), zorgt er namelijk voor dat je de rest van de dag minder de behoefte hebt om (veel) te eten. Bovendien helpen tussendoortjes je om iedere dag genoeg verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Maar tussendoortjes kunnen je ook helpen wanneer je juist in gewicht wilt aankomen. Natuurlijk is het dan wel belangrijk dat je op een gezonde manier aankomt. In dit artikel vertellen wij van Gezond Tussendoortje je welke gezonde tussendoortjes je het beste kunt eten om op een gezonde manier in gewicht aan te komen. Op onze pagina over gezonde tussendoortjes lees je meer over gezond snacken, en vind je meer inspiratie voor gezonde maaltijden en gezonde recepten.

ProteĆÆne smoothies

Eiwitten zijn ontzettend belangrijk, vooral wanneer je op een gezonde manier wilt aankomen. Eiwitten helpen namelijk je spieren op te bouwen en het spierweefsel in stand te houden. Er zijn verschillende producten die veel eiwitten bevatten, zoals vlees, vis, kip, ei, en melkproducten. Maar om op een eenvoudige en snelle manier veel eiwitten tot je te krijgen, zijn proteĆÆne smoothies ideaal. Je kunt hier bovendien eenvoudig mee variĆ«ren en je smoothie meenemen naar werk of school.

Een proteĆÆne smoothie maak je met proteĆÆnepoeder. ProteĆÆnepoeder is hoog in eiwitten omdat het gemaakt is van weipoeder. Aan de poeder kun je vervolgens ingrediĆ«nten naar keuze toevoegen die ook gezond zijn en je helpen in gewicht aan te komen. Denk bijvoorbeeld aan banaan, pure chocolade, notenboter, avocado, en Griekse yoghurt.

Vergeet niet dat naast het eten van gezonde tussendoortjes met eiwitten, het ook belangrijk is dat je elke dag minstens een half uur beweegt om spieren op te bouwen en een beter immuunsysteem te creƫren.

Noten

Noten zijn heel gezond. Ze bevatten namelijk belangrijke voedingsstoffen, zoals ijzer, vitamine E, vitamine B1, en vezels. Ook zitten er in noten veel onverzadigde vetten waardoor noten het ideale gezonde tussendoortje zijn om in gewicht aan te komen. Onverzadigd vet bevat namelijk veel calorieƫn, maar verlaagt ook de kans op bepaalde hart- en vaatziekten. Daarnaast helpt het je cholesterolgehalte verlagen. Let er echter wel op dat de noten niet gezout zijn. Zout krijg je over het algemeen al veel binnen, en teveel zout is heel slecht voor de gezondheid.

Je kunt noten los eten, of gebruiken in een smoothie, havermout, of yoghurt. Ook kun je notenboter gebruiken als beleg.

Producten met gezonde vetten

Er bestaan verzadigde vetten, onverzadigde vetten, en transvetten. Wil je op een gezonde manier aankomen in gewicht, dan moet je verzadigde vetten en transvetten vermijden. Deze vetten kan het lichaam namelijk moeilijker verwerken en kunnen het risico op hartziekten verhogen. Transvetten en verzadigde vetten zitten vooral in industrieel geproduceerde tussendoortjes, zoals snoep, koekjes en cake. Verzadigde vetten komen ook veel voor in volle melkproducten en volvette kaas. Producten met onverzadigde vetten zijn ook hoog in calorieĆ«n, maar zijn wel gezond. Daarom zijn producten met onverzadigde vetten zeer geschikt voor mensen die op een gezonde manier willen aankomen. Naast noten, bevatten vis, avocadoā€™s, smeerbare vetten, en olijfolie ook veel onverzadigde vetten. Al deze producten kun je dus verwerken in je dieet. Als gezond tussendoortje kun je bijvoorbeeld toast met avocado en zalm eten. Ook kun je avocado verwerken in een smoothie.

Volkorenproducten

Evenals eiwitten en onverzadigde vetten, kunnen ook vezels ervoor zorgen dat je op een gezonde manier in gewicht aankomt. Neem daarom als tussendoortje groenten en fruit; deze bevatten meestal veel vezels, vooral als je de schil ook op eet. Eet je brood, pasta, en/of rijst, kies dan altijd voor de volkoren versie. In een volkoren brood kunnen bijvoorbeeld wel drie keer zoveel vezels zitten als in wit brood. Een geschikt tussendoortje om te helpen aankomen in gewicht is onder andere een sneetje roggebrood. Ook in roggebrood zitten namelijk veel vezels. Beleg het roggebrood eventueel met wat boter, jonge kaas, of zalm, om wat gezonde onverzadigde vetten toe te voegen.