Bitterballen

Oer-Hollandse snacks: hoe gezond zijn ze eigenlijk?

Als je aan een Oer-Hollandse snack denkt, denk je waarschijnlijk meteen aan zondigen. Maar wist je dat niet iedere snack per se erg ongezond is? Wij geven je meer uitleg over hoe gezond of ongezond oer-Hollandse snacks eigenlijk zijn.

Kroket en bitterballen

Wist je dat een rundvleeskroket en bitterballen eigenlijk niet zo heel veel calorieƫn bevatten? Een kroket van ongeveer 80g die gefrituurd is bevat ongeveer 180 calorieƫn en 10 gram vet. Drie bitterballen bevatten samen 140 calorieƫn en 8 gram vet. Als we dit vergelijken met andere snacks, zoals chips, pudding, of koekjes, dan valt het aantal calorieƫn best mee. Een roze koek bevat bijvoorbeeld al gauw meer dan 230 calorieƫn. EƩn klein zakje Lays naturel chips van 28 gram bevat 138 calorieƫn en bijna 10 gram vet. Evenveel vet als 1 gebakken kroket dus!

Hoe gezond de kroket is hangt niet per se af van de inhoud, maar van de paneerlaag en hoe de kroket gebakken is. Bak je een kroket in een Airfryer dan neem je de calorieƫn en het vet van een gewone friteuse namelijk al weg!

Vietnamese loempiaā€™s

De loempia is geen oer-Hollandse snack maar toch enorm populair in iedere Hollandse snackbar. Wil je toch een lekkere hap halen bij de snackbar, maar de schade beperken? Kies dan voor een (Vietnamese) loempia. Een Vietnamese loempia bevat ongeveer 120 calorieƫn en 6 gram vet, waarvan maar 1 gram verzadigd vet. Een Vietnamese loempia bevat vergeleken met alle andere snacks daarmee het minste aantal verzadigde vetten. Een gewone loempia is daarentegen al gauw 260 calorieƫn en bevat het dubbele aantal aan vet.

De frikandel

Wist je dat ook de frikandel niet zo ongezond is als men denkt? Dit komt voornamelijk omdat een frikandel meestal grotendeels gemaakt is van kippenvlees. Kippenvlees is vlees dat juist weinig vet bevat. Een frikandel bevat ongeveer 160 calorieƫn. Waar het echter fout gaat is de extra saus die men hierbij neemt. Dit zorgt al snel voor veel extra calorieƫn die vaak oplopen tot wel 200 calorieƫn.

Rookworst

Rookworst is ook een populaire Hollandse snack, maar helaas ongezonder dan je wellicht zou denken, zelfs vergeleken met de bovengenoemde frituursnacks. Ook de magere versie van een rookworst kan heel veel calorieƫn en vetten bevatten. Een magere rookworst kan zo wel 600 tot 900 calorieƫn opleveren! Bovendien is bewerkt vlees zoals rookworst ook ongezond doordat dit vlees veel chemische toevoegingen bevat die schadelijk kunnen zijn voor je gezondheid.

Friet met mayonaise

Ook een echte boosdoener is een bakje friet, en dan al helemaal met een flinke klots mayonaise. Een klein bakje friet bevat meestal meer dan 450 calorieƫn en 23 gram vet! Wil je toch een sausje bij de friet? Ga dan voor ketchup, hier zitten namelijk de minste calorieƫn in; ongeveer 1/7e van de calorieƫn in mayonaise. Ook bevat ketchup nauwelijks vet.