Gezond eten

Goede voeding betekent goede tanden

Je tanden hebben veel te verduren: ijs, zuigsnoepjes, chips en citrusvruchten, van alles stoppen we in ons mond, zonder vaak rekening te houden of het wel goed is voor je. Uiteraard is zo nu en dan snoepen geen punt, maar het is wel goed om ook wel eens gezonde voeding voor je tanden te kiezen. Welke dat zijn, lees je hieronder. Het is niet alleen goed voor je gebit, want zo bespaar je in de kosten bij de tandartspraktijk in Schiedam.

Waar snot niet allemaal goed voor je is

Een aantal onderzoekers beweren dat je eigen snot opeten goed is voor je afweermechanisme. Het dood bacteriën niet, maar omdat snot de dodelijke bacteriën in je neus wel tegenhoudt kan je stellen dat snot goed is voor je afweersysteem. Moet je dan flink in je neus peuteren? Nee, de meeste snot slik je gewoon door.

Snot doet geen wonderen voor je tanden, maar er zitten wel afwerende stofjes in. Je hoeft dus niet vaak snot op je tandenborstel te smeren!

Noten

In plaats van dat je gaat snacken en veel chips naar binnen werkt kan je beter kiezen voor zoutloze noten. In noten zitten namelijk een hoop vitaminen en mineralen. Kies bijvoorbeeld voor pistachenoten, walnoten en amandelen.

Peren

Peren is een van de beste stukjes fruit voor je tanden. De vele vezels in de peer stimuleert de aanmaak van speeksel. Dit bevordert de bestrijding van zuren.

Water

Misschien wat saai, maar water zorgt voor een goede doorspoeling en een sterk tandglazuur. Het is vooral goed, omdat je hiermee alternatieven als cola en sinas laat staan.

Tot slot: Ga voor veel eiwitten

Zuivelproducten als kaas bevatten veel eiwitten en bevatten fosfor. Met hulp van vitamine D en calcium zorgen zuivelproducten voor sterke botten en tanden. Zo blijf je langer geniet van je glimlach!