Je ziet ze steeds vaker in de winkel: vegetarische producten. Tegenwoordig is een vegetarisch product van zeer hoge kwaliteit en heel smaakvol. Zelfs als je geen vegetariër bent is een vegan tussendoortje een gezond en lekker product. Vegetarische producten bevatten namelijk vaak groenten en peulvruchten die veel belangrijke voedingsstoffen bevatten, waaronder vezels, vitaminen, en eiwitten. Één van de grootste aanbieders van vegetarische producten is De Vegetarische Slager, opgericht door Jaap Korteweg. De Vegetarische Slager richt zich specifiek op vleesvervangers, van vegetarische bacon tot vegetarische loempia’s. Maar waarom zijn vegan tussendoortjes gezond(er), en wat zit er eigenlijk in? Wij van Gezond Tussendoortje vertellen je er in dit artikel graag meer over.
De ingrediënten: lupinebonen en sojabonen
In de meeste vegan tussendoortjes van De Vegetarische Slager die vlees moeten vervangen, zoals hamburgers, worden lupinebonen gebruikt. Lupinebonen bevatten namelijk evenals vlees veel eiwitten. Ook bevatten deze bonen veel vezels. Lupinebonen zijn dus erg gezond. Bovendien zijn lupinebonen een duurzaam product. Er is immers geen (kunst)mest nodig om lupinebonen te verbouwen. Integendeel, de lupinebonen zorgen juist voor een meer vruchtbare grond.
Naast lupinebonen vormen ook sojabonen vaak de basis van een vegan tussendoortje. Sojabonen zijn ook peulvruchten en bevatten evenals lupinebonen veel eiwitten, alsook koolhydraten en onverzadigde vetten. Daarnaast bevat soja veel andere belangrijke voedingsstoffen, waaronder ijzer en vitamine B1. Net als alle andere peulvruchten, zorgen sojabonen voor een verlaging van het cholesterolgehalte. Soja is daarom erg gezond voor het hart en bloedvaten. Echter is soja niet zo duurzaam als lupinebonen. Bij de teelt van sojabonen is niet veel kunstmest nodig, maar omdat de bonen vaak in Zuid-Amerika geteeld worden, zijn sojabonen wel meer belastend voor het milieu.
Zijn vega tussendoortjes gezond?
De Vegetarische Slager biedt een breed aanbod aan verschillende vegetarische tussendoortjes die dienen als vleesvervanger. Dit wil echter niet zeggen dat deze producten ook altijd gezond zijn; het blijven immers tussendoortjes. Je moet deze producten dus niet zien als gezonde optie voor tijdens de lunch of avondmaaltijd. Lupinebonen en sojabonen vormen de basis van de vegan tussendoortjes van De Vegetarische Slager, maar afhankelijk van het product worden er nog verschillende andere (biologische) ingrediënten aan toegevoegd. Denk bijvoorbeeld aan specerijen, suiker, azijn, palmolie, aroma’s, en zout. Een vegan tussendoortje is daarom niet per se veel gezonder dan hetzelfde tussendoortje mét vlees. Wel bevatten vegan tussendoortjes minder/geen (verzadigde) vetten en hormonen die je in veel vleessoorten terugvindt.
Gezonde vegetarische keuzes
Volgens het Voedingscentrum is een gezonde vegetarische keuze een product dat veel eiwit bevat (minstens 12% van de energie), alsook ijzer (meer dan 0.8 milligram per 100 gram), en vitamine B1 en B12. Wil je dus kiezen voor een gezonde vegetarische vervanger, kies dan voor vegan tussendoortjes die deze voedingsstoffen bevatten. Daarnaast zijn eieren ook een gezonde vegetarische optie om vlees te vervangen. Peulvruchten, noten, en zaden bevatten ook de aanbevolen voedingsstoffen voor vleesvervangers, op vitamine B12 na. Omdat de vegan tussendoortjes van de Vegetarische Slager gemaakt zijn op basis van peulvruchten, zijn ze in dat opzicht dus een gezonde vegetarische keuze. Ook constateert het Voedingscentrum dat duurzaamheid een belangrijke factor is voor een goede vegetarische keuze. De vegan tussendoortjes van De Vegetarische Slager zijn in dat opzicht zeker aan te raden. De Vegetarische Slager claimt immers dat hun sojabonen, lupinebonen, en groenten regionaal geteeld zijn en een kleine ecologische voetafdruk hebben.
De voordelen van vegan tussendoortjes
Los van de voedingswaarde van vegan tussendoortjes, zitten er een aantal belangrijke voordelen aan de vegan tussendoortjes van De Vegetarische Slager. Ten eerste stimuleert het ons om minder vlees te eten, en zo te zorgen voor een beter welzijn van dieren. Ten tweede is het produceren van vegan tussendoortjes minder belastend voor het milieu. Dieren – voornamelijk runderen- stoten immers veel gassen uit die enorm slecht zijn voor het milieu en onze gezondheid. Door het eten van minder vlees verminder je deze uitstoot. Bovendien zorgt dit voor minder mestoverschot en daarmee minder grond(water) vervuiling. Vegan tussendoortjes zijn dus beter voor dieren én voor het milieu.