Insecten eten

De voordelen van insecten eten

Over insecten eten wordt in Nederland vaak negatief gedacht. Toch is het eten van insecten – ook wel entomofagie genoemd- in veel culturen heel normaal. Entomofagie komt vooral veel voor in landen waar ander voedsel schaarser is. Toch lijkt er de laatste jaren een opkomst te zijn in het eten van insecten, ook in Nederland. Omdat Nederland zich steeds meer bezig houdt met duurzaamheid, wordt ook het eten van insecten steeds meer gepromoot. Er bestaan momenteel zelfs “insecten restaurants” waar je kunt kiezen uit gerechten waar insecten in verwerkt zijn. Insecten eten kan namelijk best smaakvol zijn. Dat ligt vooral ook aan hoe de insecten bereid worden. Maar waarom zou je eigenlijk insecten eten? In dit blogartikel leggen wij van Gezond Tussendoortje je uit wat de voordelen van insecten eten zijn.

Insecten eten is gezond

Ondanks er nog niet ontzettend veel wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar de gezondheidseffecten van het consumeren van insecten, is het een feit dat insecten een hoge voedingswaarde hebben. Een voordeel van insecten eten is daarom dat het goed is voor je gezondheid. Insecten bevatten namelijk veel eiwitten, alsook gezonde vetten, ijzer, en calcium. De eiwitten in insecten geven je een vol gevoel en zorgen ervoor dat je spieren gezond blijven. Het ijzer in insecten zorgt er andere voor dat je afweersysteem goed werkt. Kijkend naar de voedingswaarde van insecten kunnen we vaststellen dat insecten vaak even gezond of zelfs gezonder zijn dan de vleessoorten die we eten. Rundvlees bevat wel meer eiwitten, maar ook veel meer vet en hormonen. Insecten bevatten bovendien weinig koolhydraten en zijn daarom ideaal voor mensen die willen afvallen aan de hand van een koolhydraatarm dieet.

Insecten zijn duurzaam

Nog een voordeel van insecten eten, is dat dit veel duurzamer is dan het eten van gewoon vlees, zoals rundvlees, varkensvlees, en kip. Door het eten van insecten krijg je namelijk evenveel eiwitten binnen, terwijl je minder aan gewicht eet. Ook is er minder afval bij het eten van insecten. Volgens de website RentoKil is er om één kilo rundvlees te produceren, tien kilo rundvlees nodig. Van een kilo rundvlees kan vervolgens ook maar de helft gegeten worden. Wanneer je tien kilo insecten hebt, kun je hier tot wel negen kilo insecten van produceren, waarvan bijna alles geconsumeerd kan worden. Het eten van insecten is dus veel duurzamer dan het eten van vlees. Het produceren van insecten is dus ook veel goedkoper. Insecten zijn ook veel milieuvriendelijker dan vee. Insecten stoten namelijk veel minder CO2-gassen uit, namelijk twee gram CO2 per kilo in tegenstelling tot 2850 g CO2 per kilo! Ook stoten insecten veel minder methaan uit.

Ondervoeding verminderen

Een ander belangrijk voordeel van insecten eten, is dat we hiermee ondervoeding kunnen verminderen en kunnen voorkomen in de toekomst. In veel onderontwikkelde landen is er sprake van ondervoeding. Door het eten van insecten te stimuleren, kan dit probleem verminderd worden. Insecten zijn er namelijk overal in grote aantallen en hebben een hoge voedingswaarde. Er zijn ongeveer 1,900 insectensoorten die voor de mens eetbaar zijn, waaronder kevers, sprinkhanen, krekels, termieten, en mieren. Sommige insectensoorten kunnen we alleen consumeren wanneer ze zich in een vroeg levensstadium bevinden. Denk bijvoorbeeld aan larven van kevers en rupsen. Er is dus een groot aanbod aan insecten die we kunnen consumeren om ondervoeding te verminderen. Als het eten van insecten overal ter wereld gepromoot wordt, kunnen we hiermee ook voorkomen dat er in de toekomst door de sterke bevolkingsgroei een tekort is aan voedsel.