gezonde alternatieven voor chips

Wat zijn gezonde alternatieven voor chips?

Wil je graag wat kilo’s afvallen, maar grijp je toch iedere keer weer naar die zak chips? Chips is een geliefde, maar ook erg ongezonde snack. Voordat je het weet is de hele zak op. Een van de meest gestelde vragen is dan ook: wat zijn gezonde alternatieven voor chips? Gelukkig zijn er een aantal lekkere en gezonde chips-vervangers. In dit artikel zetten we enkele opties op een rij die perfect passen binnen een gezonde levensstijl.

Het draait allemaal om balans

Chips is een populaire hartige snack. Toch is het niet verstandig om iedere avond met een bakje chips op de bank te zitten. Hiermee zeggen we niet dat je nooit meer chips mag eten, maar het is goed om deze gewoonte te doorbreken. Dit kun je doen door helemaal te stoppen met snacken, maar dit is vaak niet haalbaar. Wat je kunt proberen, is om chips te vervangen door een ander voedingsmiddel.

Er zijn een hoop alternatieven voor chips die lekker, maar ook gezond zijn. Deze snacks zullen niet net zo lekker zijn als chips, maar bevatten wel betere voedingswaarden en passen binnen ieder dieet.

4x gezonde alternatieven voor chips

Wil je snacken zonder schuldgevoel? Hieronder zetten we een aantal gezonde alternatieven voor chips op een rij. Deze chips-vervangers zijn minder calorierijk en bevatten goede voedingswaarden. Maar let wel altijd op je portie-inname, want van gezonde tussendoortjes kun je ook aankomen als je er te veel van eet. 

1. Groentechips

Wanneer je graag chips wilt eten, maar niet al te veel calorieën wilt binnenkrijgen, zijn groentechips een goede optie. Wanneer groenten worden gebakken of gedroogd, vormen ze een goed alternatief voor chips. 

Je kunt groentechips in de supermarkt kopen, maar vaak worden er dan veel voedingsstoffen aan toegevoegd, zoals suiker en zout. Maak deze chips dus het liefst zelf. Snij bietjes, zoete aardappelen en wortels in dunne reepjes en besprenkel ze met olijfolie en kruiden. Bak ze vervolgens tot ze knapperig zijn en je hebt een lekkere snack!

2. Geroosterde kikkererwten

Geroosterde kikkererwten hebben een heerlijke crunch waardoor het enigszins lijkt op chips. Breng de kikkererwten op smaak met paprikapoeder, knoflook en zout en rooster ze vervolgens in de oven. Deze knapperige snack is rijk aan eiwitten en vezels waardoor het een voedzaam alternatief is voor chips. 

3. Popcorn

Houd je een filmavondje en wil je een lekkere snack serveren? Popcorn is een goed alternatief voor chips. Het bevat namelijk veel minder zout, calorieën en vet dan een bakje chips. Het liefst maak je de popcorn zelf door maïs met zout en boter in een pan te doen. 

4. Ongezouten noten

Ongezouten noten konden niet ontbreken in dit rijtje. Ze zijn super gezond en ook nog eens makkelijk. Laat de gezouten noten liggen in de supermarkt en koop ongezouten amandelen, hazelnoten en cashewnoten. Natuurlijk kun je ook voor een lekkere mix gaan. Bij noten is het verstandig om op je portiegrootte te letten. Een handje ongezouten noten bevat namelijk al een hoop calorieën.

Het vinden van gezonde alternatieven voor chips is niet moeilijk. Toch hoef je jouw bakje chips niet altijd te vervangen door een gezonde snack. Het is namelijk niet gezond om chips volledig te verbannen uit jouw dieet. Je krijgt er dan alleen nog maar meer zin in, en dit leidt op den duur tot overeten. Onthoud: het draait allemaal om balans!