Gezonde pannenkoeken

Gezonde pannenkoeken bakken

Pannenkoeken zijn een ideaal veel verschillende redenen. Pannenkoeken maak je met ingrediënten die je meestal al in huis hebt. Ook zijn ze vrij snel te bereiden en kun je het beslag (of de pannenkoeken) al een dag van te voren maken. Daarnaast kun je met pannenkoeken eenvoudig variëren. Pannenkoeken zijn immers geschikt voor op ieder moment van de dag: ontbijt, lunch, avondeten, en dessert. Maar helaas zijn pannenkoeken meestal niet een gezonde keuze. Je kunt echter op een paar dingen letten wanneer je pannenkoeken maakt, waardoor je toch op een gezonde manier kan genieten van een heerlijke pannenkoek. In dit artikel leggen wij van Gezond Tussendoortje je uit hoe Je gezonde pannenkoeken kunt bakken, en geven je tips over:

  •       Gezonde ingrediënten
  •       Gezonde bereidingswijze
  •       Gezonde toppings

Smakelijk!

Gezonde(re) ingrediënten

De voornaamste manier waarop je een gezonde pannenkoek kunt bakken, is natuurlijk door gezonde ingrediënten te gebruiken. Met een gezonde pannenkoek bedoelen we niet per se een pannenkoek met weinig calorieën, maar in ieder geval een pannenkoek met meer belangrijke voedingsstoffen (zoals vezels), en minder ongezonde vetten en suikers.

Je kunt standaard bloem bijvoorbeeld vervangen voor (gemalen) havermout, volkoren meel, boekweitmeel, of speltmeel. Deze alternatieven bevatten veel meer vezels dan bloem die zorgen voor een goede stoelgang en voor een vol gevoel. Volkorenmeel bevat de meeste voedingsstoffen, waaronder voornamelijk vitaminen, mineralen, en vezels. Ook kun je melk in je beslag vervangen om de pannenkoek gezonder te maken.  Melk is wel gezond omdat hier veel eiwitten in zitten die je een vol gevoel geven en zorgen dat je spieren goed kunnen functioneren. Echter kan melk ook veel vet bevatten. Wil je een nog gezondere pannenkoek, kies dan bijvoorbeeld voor karnemelk of magere melk.

Een gezonde manier om een zoete smaak aan je pannenkoeken te geven, is door bananen te gebruiken in het beslag. Vooral overrijpe bananen geven je pannenkoeken heel veel smaak zonder dat je hier suiker aan hoeft toe te voegen. Wist je dat je zelfs pannenkoeken kunt maken van alleen bananen, eieren, en havermout? Neem bijvoorbeeld één banaan, twee eieren, en voeg hier wat havermout aan toe. De havermout en banaan bevatten veel goede vezels en geven je een vol gevoel.

Kortom, om een gezonde pannenkoek te bakken, kun je het best gebruik maken van:

  •       Volkoren ingrediënten (volkorenmeel, boekweitmeel, speltmeel, etc.)
  •       Eieren
  •       Bananen als zoetstof
  •       Karnemelk of magere melk

Natuurlijk geldt voor alles: eet met mate. Ook van gezonde pannenkoeken moet je dus niet teveel eten! Beperk je tot twee pannenkoeken (of drie kleintjes) en voeg hier wat kwark of fruit aan toe om je een meer verzadigd gevoel te geven.

Gezonde bereidingswijze

Er is nog altijd geen consensus over welke vetstoffen het gezondste zijn om mee te bakken. Op zich kun je met iedere oliesoort pannenkoeken bakken, op extra vierge olijfolie na. Wil je gezonde pannenkoeken maken, dan moet je er wel op letten dat je zo min mogelijk vetstof gebruikt; hier zitten immers veel calorieën en vetten in. Wist je bijvoorbeeld dat één eetlepel zonnebloemolie 120 calorieën bevat? Wil je de hoeveelheid vetstof beperken, gebruik dan een kwastje om een klein beetje olie gelijkmatig over de pan te verdelen. Ook moet je zorgen dat het vuur niet te hoog staat, anders verdwijnt de olie te snel en moet je weer meer hiervan toevoegen. Daarnaast is het sterk aan te raden om gebruik te maken van een pan met antiaanbaklaag. In een goede pan met antiaanbaklaag hoef je vaak geen tot weinig vetstof te gebruiken en zal je pannenkoek toch niet aanbranden.

Gezonde toppings

Om je pannenkoeken wat interessanter te maken en wat extra smaak en textuur te geven, kun je verschillende gezonde toppings kiezen. Fruit gaat bijvoorbeeld heel goed samen met pannenkoeken. Denk bijvoorbeeld aan verse bosbessen, aardbeien, of schijfjes banaan. Je kunt ook een handje noten roosteren in een pan en deze verdelen over je pannenkoeken. Noten zijn erg gezond omdat ze veel vitamines en mineralen bevatten. Verder kun je ook het pannenkoekenbeslag wat extra smaak geven door hier kaneel, koekkruiden, en/of vanille-extract aan toe te voegen. In plaats van poedersuiker, stroop, of andere ongezonde toppings, kun je ook wat kwark, Griekse yoghurt, of hüttenkäse verdelen over je pannenkoeken. Hier zitten weinig calorieën en suikers in, en veel eiwitten.