Zelfgemaakte hummus

Kikkererwten als gezond tussendoortje

Een kikkererwt – ook wel garbanzo genoemd- is een peulvrucht die vooral aan de Middellandse Zee geteeld wordt. De textuur is een beetje melig en lijkt op dat van een boon. De kikkererwt is vooral in India populair. Het wordt daar in veel verschillende gerechten gebruikt, voornamelijk in curries. Maar ook in Nederland zie je de kikkererwt steeds vaker verschijnen. Dit komt onder andere doordat kikkererwten vrij goedkoop, gezond, en veelzijdig zijn. Kikkererwten zijn daarom ideaal als gezond tussendoortje. In dit artikel leggen wij van Gezond Tussendoortje je precies uit waarom kikkererwten eigenlijk zo gezond zijn. Bovendien geven we je inspiratie om van kikkererwten een gezond tussendoortje te maken.

Waarom zijn kikkererwten gezond?

Kikkererwten zijn zo gezond omdat ze veel eiwitten, koolhydraten, en vezels bevatten. Ook zitten er in kikkererwten belangrijke vitamines en mineralen, waaronder B vitamines en magnesium. Deze voedingsstoffen bieden vele voordelen. Kikkererwten bevatten complexe koolhydraten. Dit betekent dat je lichaam langer de tijd nodig heeft om deze koolhydraten te verteren. Hierdoor krijgt je lichaam voor langere tijd energie, en blijft je bloedsuikerspiegel in balans. De eiwitten en vezels in de kikkererwten zorgen er ook voor dat je een verzadigd gevoel krijgt. Kikkererwten zijn dus ideaal als gezond tussendoortje wanneer je minder wilt eten om af te vallen. Daarnaast zorgen de vezels in kikkererwten voor een goede stoelgang en voor de balans van je cholesterolgehalte.

Kikkererwten zijn overigens niet alleen gezond, maar ook duurzaam. De teelt en de productie van kikkererwten zijn namelijk duurzaam, onder andere doordat kikkererwten gewoon in Nederland geteeld kunnen worden. Ook is er voor de kweek een stuk minder mest en bestrijdingsmiddelen nodig, omdat kikkererwten groeien door natuurlijke bemesting.

Kikkererwten bereiden

Natuurlijk kun je kikkererwten verwerken in verschillende hoofdmaaltijden, zoals in een curry, soep, of salade. Maar je kunt kikkererwten ook op andere manieren bereiden om er een gezond tussendoortje van te maken. Eén van de populairste tussendoortjes gemaakt van kikkererwten is hummus. Dit is een spread op basis van kikkererwten. Hummus is heel eenvoudig te maken met behulp van een keukenmachine, blender, of staafmixer. Maal wat kikkererwten uit blik fijn en voeg hier olijfolie, knoflook, sesampasta, en kruiden aan toe. Gebruik je gedroogde kikkererwten, dan moet je deze eerst een dag in water laten weken. Je kunt de hummus vervolgens gebruiken als dipsaus voor stukken groenten, of als beleg voor op brood en crackers.

Een andere manier om van kikkererwten een gezond tussendoortje te maken, is door de kikkererwten te roosteren in de oven. Hierdoor krijgen de kikkererwten een hele andere smaak, en een heerlijk krokante textuur. Lek de kikkererwten eerst uit. Meng de kikkererwten vervolgens met een klein beetje (olijf)olie en kruiden naar keuze. Je kunt dus eenvoudig variëren door verschillende specerijen te gebruiken, zoals paprikapoeder en komijnpoeder. Je kunt er ook een zoete variant van maken, door bijvoorbeeld wat honing door de kikkererwten te mengen. Verdeel de kikkererwten over een bakplaat (met bakpapier) en rooster de kikkererwten in een oven op 220 graden voor ongeveer een half uur. Zo simpel kan het zijn!

Benieuwd naar nog meer inspiratie? Bekijk eens onze pagina over gezonde tussendoortjes.